of inloggen

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

Welke autoband is het beste voor mij?

Wat is de juiste autoband voor mijn auto?

Het kiezen van de juiste autobanden is niet altijd even makkelijk. Bedenkt u zich van tevoren wat voor bestuurder u bent. Rijdt u voornamelijk in de stad of gaat u elk jaar op wintersport. Maakt u veel kilometers of bent een sportieve rijder? Al deze zaken kunnen u helpen om de geschikte band te kiezen voor uw voertuig. 

Stap 1. In welk jaargetijde gaat u de autoband gebruiken? 

Het is belangrijk de juiste band voor het juiste seizoen te kiezen. Er zijn drie type banden

Wat is het nut van winterbanden kunt u zich afvragen. Vroeger gebruikten we die toch ook niet. Het rubber in banden wordt harder naarmate de temperatuur daalt, als de band te hard wordt, heeft u minder grip op de weg. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber dan zomerbanden en hebben daarom betere grip bij lage temperaturen. Daarnaast is het profiel op de band agressiever, er zijn meer openingen om modder, sneeuw en water uit het loopvlak af te voeren. zodat uw band minder snel vatbaar is voor aquaplaning en goed bruikbaar bij nat winterweer. Overigens zijn de prestaties van het zachtere rubber beter dan dat van een zomerband onder 7 graden Celsius. Een winterband is daarom niet alleen nuttig bij sneeuw, maar ook bij normaal winterweer.

En een all season band? Een vierseizoenenband is een compromis tussen een zomer en een winterband. Alhoewel dit in sommige situaties een goede oplossing kan zijn, blijft het een compromis, het zou voldoende kunnen zijn, maar als u in echt winterweer terecht komt, zult u de kwaliteiten van een winterband missen. Pneusmart raadt u aan om voor elk seizoen de gepaste band te monteren.

Stap 2. Wat is mijn bandenmaat?

De maat van uw band kunt u op de band zelf lezen. Er staat een maat op de zijkant van uw band. Een combinatie die u bijvoorbeeld kunt vinden is 205/55 R16 (91 V). Daarin vindt u de volgende elementen

  • 205 is de breedte van het loopvlak van uw band in millimeters – 205 is dus 205 mm
  • 55 is de hoogte van de band in percentage van de breedte – in dit voorbeeld 55% van 205mm
  • 16 is de velgdiameter in inch – 16” is de maat van uw velg
  • 91 is de draagkracht of lastindex – 91 is een code voor het maximale gewicht (loadindex) wat de band aankan, in dit geval 615 kg per band, dus voor twee banden per as maximaal 1230 kg.
  • V is de snelheidscodering – snelheidsindex V betekent dat deze band geschikt is voor snelheden tot 240 km per uur.

Stap 3. Uw band uitzoeken 

Nadat u de juiste bandenmaat uitgezocht heeft, heeft u een lijst met alle mogelijke producten die wij aanbieden. Nu kunt u een selectie maken op prijs of op merk. Sinds november 2012 is er ook het Europees bandenlabel dat u verder op weg helpt. Dit bandenlabel laat u in één oogopslag zien hoe goed een band presteert op het gebied van brandstofverbruik, grip op nat wegdek en lawaai. Dit is een goede indicator, maar natuurlijk zijn er nog veel meer criteria waarop een band beoordeeld moet worden, daarom is het vaak ook nuttig naar test resultaten zoals die van de ANWB te kijken voor verdere hulp bij het uitzoeken van uw band. Denk er ook vooral aan wat voor u belangrijker is, brandstof besparen of sneller stilstaan als u op een natte weg ineens moet remmen.

 

Pneusmart

 

 

Tot slot nog een belangrijke tip voor uw veiligheid: Let u er op dat u altijd twee dezelfde banden op één as van uw auto heeft. In het ideale geval heeft u alle vier de banden van hetzelfde merk en hetzelfde profiel, maar het kan natuurlijk gebeuren dat u één lekke band krijgt. U kunt dan toch beter twee banden wisselen, zodat uw banden heeft die op dezelfde manier versleten zijn.

welke autoband kiezen