of inloggen

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

Wanneer uw autobanden vervangen?

Het controleren van de slijtage van uw autobanden is belangrijk om op tijd te zijn met het vervangen van uw autobanden. Versleten autobanden zijn namelijk gevaarlijk voor u en uw medereizigers! Lees hier alles over wanneer het tijd is om uw autobanden te vervangen.

 

Na hoeveel jaar

De slijtage van autobanden wordt niet alleen bepaald door het gebruik, maar vooral door de leeftijd. Een autoband bestaat uit een mix van materialen die mettertijd verslechtert, zelfs als u weinig kilometers maakt. Het klimaat en hoe u de band opbergt hebben ook invloed op de gebruiksduur van een autoband. Het is daarom belangrijk om uw autobanden regelmatig te controleren, voornamelijk voor het vertrek van een lange reis. 

In het algemeen raden wij u aan om uw banden na vijf jaar te controleren: het vervangen van uw autobanden is zeker aan te raden na 10 jaar

 

Na hoeveel kilometers 

Er is geen exacte indicatie van het maximum aantal kilometers dat u met uw autobanden kunt rijden. In de regel moeten autobanden vervangen worden na 40.000 km, maar de levensduur van een band wordt beïnvloed door verscheidene factoren, zoals het soort autoband, de mate van gebruik en het onderhoud van het voertuig.

 

De slijtage van een band beoordelen

Hoe kunt u de slijtage van autobanden bepalen? Wanneer kunt u doorrijden en wanneer is de band aan vervanging toe? Het is heel eenvoudig. Op het loopvlak van de band is vaak een indicator aangebracht door de fabrikant. Deze indicator kan een rubberblokje van 1,6mm zijn dat doorgaans onder de lengtekanalen zit. Op het moment dat u dit rubberenblokje kunt zien, is de band wettelijk aan vervanging toe omdat het profiel minder dan 1,6mm is.  

Naast de profielslijtage zijn er nog andere factoren die het vervangen van uw autobanden verstandig maken. Pneusmart raadt u aan om bij de volgende situaties de band te vervangen: 

  • Het slijtagepatroon is ongelijkmatig. Wanneer het slijtagepatroon ongelijkmatig is, wijst dit ook op andere problemen met uw banden.  
  • Een bultje of blaar. Vervang de banden zo snel mogelijk, want een bultje of blaar kan leiden tot een lekke band of klapband. 
  • Scheurtjes of andere beschadigingen.
  • Gaatjes groter dan 0,64 cm. 

Een automonteur kan voor u bepalen of een lekke band valt te repareren, echter is het repareren bij een profieldiepte minder dan 1,6mm niet mogelijk. 

 

Wetgeving voor banden

De banden zijn één van de belangrijkste keuringseisen van de APK, aangezien uw veiligheid grotendeels afhangt van de status van uw banden. Naast de wettelijke minimum profieldiepte van 1.6 millimeters, is het verplich om op elke as dezelfde band te monteren. Daarnaast hoort u zich aan de aanbevolen snelheidsindex te houden zoals aangegeven in uw onderhoudsboekje (winterbanden mogen een lagere snelheidsindex hebben). Het maximaal aantal decibel van nieuwe banden is 72 dB. Lees hier meer over de wetgeving voor banden en over het Europees bandenlabel. 

 

Let op, want het gebruiken van versleten banden kan een boete betekenen van wel €300,-. 


 

autobanden vervangen