of inloggen

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

De geschiedenis van de band

De uitvinding van het wiel 

Het wiel opnieuw uitvinden is het spreekwoord om aan te geven dat het werk onnodig is, aangezien het al naar tevredenheid is gedaan. Het heeft een reden dat het wiel als voorbeeld is genomen voor dit spreekwoord. Het wiel is een elementaire uitvinding van de mens en bestaat al heel lang. Al zo rond 3500 v. Chr. werden ronde voorwerpen gebruikt om voorwerpen te transporteren. Het wiel werd waarschijnlijk als eerste gebruikt als pottenbakkers schijf voor het maken van aardewerk. De lage rollende wrijving van het wiel maakt het verplaatsen van zware voorwerpen eenvoudiger. In de steentijd begon men gleuven in het wiel te maken, zodat het gewicht afnam. In de bronstijd kreeg het wiel nog een update, de spaak werd ontworpen om het gewicht nog meer naar beneden te brengen. De bronzen spaken werden later vervangen door houten spaken.

Natuurrubber werd ingezet 

Al rond 1600 v Chr werd de natuurrubber ondekt, maar de toepassing van het rubber als basis voor de band kwam pas in 1867. Het was Robert Thomas die de natuurrubber gebruikte voor de massieve rubberband en dit vast legde met een patent. Een aantal jaren later kwam de dierenarts John Boyd Dunlop op het idee om een rubberen band te vullen met lucht. Hij zag zijn zoontje worstelen met zijn 3-wiel fiets die gemaakt was van massieve banden en begon te experimenteren met een rubberslang om het fietsen comfortabeler te maken voor zijn zoon. Vervolgens opende in 1900 de deuren van de fabriek Dunlop Pneumatici Tyre, waar de eerste luchtband voor de fiets werd ontwikkeld.

De eerste pneumatische autoband kwam niet uit Amerika, maar van de broers Michelin in 1895. De luchtband werd ingezet tijdens de Parijs-Bordeaux-Parijs race. Vele banden gingen lekken, maar men was alsnog onder de indruk van het comfort dat de luchtband bracht. De broers Michelin verbeterde de luchtband. Tot op de dag van vandaag wordt Michelin gezien als de leidende bandenfabrikant.

 

geschiedenis band

John Boyd Dunlop