of inloggen

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!
13-11-2015
Anne-Marije

Winterbanden: in welke landen zijn ze verplicht?

Het aankomend winterseizoen zullen er zo'n 950.000 Nederlanders kiezen voor een vakantie in de bergen. Rond de 80% van de wintersporters gebruikt de auto als vervoermiddel. Een goede voorbereiding is hierbij noodzakelijk. Bent u van plan om dit jaar ook de latten op de auto te binden of gaat u met de auto op vakantie waar de temperaturen flink kunnen dalen? Houdt dan rekening met de verplichting van winterbanden en sneeuwkettingen. Het is uiterst belangrijk om de juiste winterbanden te monteren die hoge prestaties bieden bij lage temperaturen, sneeuw en ijzel. We hebben voor u de regels omtrent de winterbandenplicht in diverse landen verzamelt, zo kunt u goed voorbereid en zonder zorgen op vakantie.

De landen hebben we verdeeld in drie groepen: de Alpenlanden, Scandinavië en overige landen.

DE ALPENLANDEN                                                            

Frankrijk De winterbanden zijn in Frankrijk verplicht wanneer verkeersborden dit aangeven. Mocht u betrokken raken bij een aanrijding dat bent u met uw zomerbanden alsnog verantwoordelijk, zelfs als dit niet door een bord wordt aangegeven.

Duitsland Bij onze buren zijn de winterbanden verplicht tijdens barre weersomstandigheden zoals ijs, sneeuw en gladheid. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat er voldoende antivries ruitensproeiervloeistof en koelvloeistof aanwezig is.

Oosterijk Winterbanden zijn in Oosterijk volgens de wet verplicht vanaf 1 november tot en met 15 april. Controleer voor vertrek de profieldiepte die minimaal 4 mm moet zijn.

Zwitserland In Zwitserland gelden dezelfde regels als in Frankrijk. Winterbanden zijn verplicht wanneer verkeersborden dit aangeven. Maar ook hier geldt dat schuld bij een aanrijding aan u wordt toegewezen mocht u nog op uw zomerbanden rijden.

Italië Vanaf 15 oktober mag u in Italie uw winterbanden gebruiken. Tussen 15 november en 15 april bent u in sommige gebieden verplicht om op winterbanden te rijden of  sneeuwkettingen bij zich te hebben. Vooral in de skigebieden zoals Aosta heeft u de winterbanden hard nodig. Slovenië De winterbandenplicht in Slovenië geldt van 15 november tot 15 maart bij sneeuw, ijs, en gladheid. Let goed op de profieldiepte van uw banden: deze moet minimaal 3mm zijn.

 

 

SCANDINAVIE 

Denemarken In Denemarken gelden geen verplichtingen betreft winterbanden. Wel kan de temperatuur daar flink dalen en zijn een set winterbanden onder uw auto toch aan te raden.

Finland Vanaf 1 december tot 28 februari, ongeacht de weersomstandigheden zijn winterbanden in Finland verplicht en moeten voldoen aan een minimale profieldiepte van 3 mm.

Noorwegen Bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 1 mei zijn de winterbanden in Noorwegen verplicht en moeten evenals in Finland een minimale profieldiepte hebben van 3 mm.

Zweden Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden, met een minimale profieldiepte van 3mm, verplicht tussen 1 december en 31 maart. Daarnaast zijn sneeuwkettingen toegestaan.

 

OVERIGE LANDEN 

België De winterbandenplicht geldt niet in België. Maar net zoals in Nederland worden winterbanden bij een gemiddelde temperatuur van 7 graden aangeraden.

Bulgarije Wanneer zich winterse omstandigheden voordoen in Bulgarije bent u verplicht om winterbanden te gebruiken. De maximum snelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Polen In Polen geldt geen winterbandenplicht. Houdt er rekening mee dat wanneer u naar het oosten rijdt, de winterbanden in Duitsland wel verplicht zijn.

Kroatië In Kroatië zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 4 mm en het M+S verplicht in de periode tussen november en april. Daarnaast bent u ook verplicht om sneeuwkettingen in uw auto te hebben en te gebruiken bij ijzel of 5 cm sneeuw.

Estland In Estland bent u verplicht om winterbanden te gebruiken vanaf 1 december tot 1 maart. Houdt er rekening mee dat deze verplichting kan worden vervroegd of verlengt en kan gelden vanaf oktober tot en met april. Wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw kunt u sneeuwkettingen gebruiken.

Griekenland In Griekenland zijn er betreft de winterbandenplicht geen specifieke regels. Wanneer de weg bedekt is met sneeuw kan men sneeuwkettingen monteren.

Ierland In Ierland is er geen wetgeving betreft het gebruik van winterbanden. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden.

Letland In Letland zijn winterbanden verplicht vanaf 1 december tot 1 maart met een minimale profieldiepte van 3 mm. Sneeuwkettingen kunnen gebruikt worden op besneeuwde wegen.

Litouwen In Lithouwen bent u verplicht winterbanden te gebruiken van 10 november tot en met 1 april. Op besneeuwde wegen kunt u sneeuwkettingen monteren.

Luxemburg In winterse omstandigheden zoals gladheid, ijs en sneeuw zijn winterbanden in Luxemburg verplicht. De banden moeten voorzien zijn van een M+S markering, aangeraden wordt banden met het sneeuwvloksymbool.

Macedonië In Macedonië geldt de winterbandenplicht van 15 november tot 15 maart. Hier gelden specifieke regels:

  • 4 mm voor voertuigen met een gewicht van minder dan 3,5 ton
  • 6 mm voor voertuigen met vierwielaandrijving
  • 6 mm voor voertuigen met een gewicht van meer dan 3,5 ton

Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit door middel van verkeersborden is aangegeven. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt 70 km/h.

Montenegro Tijdens strenge weersomstandigheden in het winterseizoen zijn winterbanden verplicht. U kunt de winterbanden monteren wanneer het wegdek dit vereist.

Nederland In Nederland zijn winterbanden niet verplicht en worden niet voorgeschreven door de wet. Toch is het verstandig om winterbanden te monteren, bij temperaturen onder de 7°C zijn winterbanden veiliger dan een zomerbanden. De speciale rubbersamenstelling zorgt voor een betere grip bij lage temperaturen. Daarnaast is het profiel van winterbanden zo ontworpen dat water, blubber en sneeuw beter door de band verwerkt wordt en de kans op acquaplaning wordt verkleint.

Portugal In Portugal geldt geen winterbandenplicht. U kunt sneeuwkettingen monteren wanneer het wegdek bedekt is met sneeuw.

Tsjechië Bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijs en gladheid zijn winterbanden in Tsjechië verplicht van 1 november tot en met 31 maart. De minimale profieldiepte van winterbanden bedraagt hier 4 mm.

Roemenië In geval van sneeuw of ijzel bent u verplicht om winterbanden te gebruiken met het symbool M+S. Sneeuwkettingen kunnen worden gebruikt wanneer de weg is bedekt met sneeuw.

Servië In Servië zijn winterbanden verplicht vanaf 1 november tot 1 april en moeten een minimale profieldiepte hebben van 4 mm. Sneeuwkettingen moeten verplicht aan boord zijn en gebruikt worden in geval van nood.

Slowakije In winterse omstandigheden moet uw voertuig voorzien zijn van winterbanden of vierseizoenen banden. Voertuigen met een gewicht van meer dan 3.5 ton zijn wel verplicht om winterbanden of vierseizoenenbanden te gebruiken van 15 november tot 31 maart. De minimale dikte van het loopvlak dient minimaal 3 mm te zijn. De sneeuwkettingen mogen op alle voertuigen worden gemonteerd wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw. Degenen die de regels overtreden riskeren een boete van € 60.

Spanje In Spanje zijn er geen specifieke regels betreft het gebruik van winterbanden. U mag sneeuwkettingen monteren als de wegen bedekt met sneeuw, de maximaal toegestane snelheid bedraagt 50 km/h.

Turkije Enkel voor voertuigen die goederen of passagiers vervoeren geldt een winterbandenplicht van 1 december tot 1 april. Sneeuwkettingen mogen gemonteerd worden wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw.

Hongarije In Hongarije gelden er geen regels betreft winterbanden. Onder bepaalde weersomstandigheden kunnen verkeersborden aangeven dat u verplicht bent om winterbanden te gebruiken. Dit geldt ook voor sneeuwkettingen, waar u zich moet houden aan een maximale snelheid van 50 km/h.

We raden u aan om voor vertrek zich te verdiepen in de regels van het desbetreffende land en de gezondheid van uw banden te controleren. Zijn uw banden aan vervanging toe en wilt u nieuwe winterbanden kopen? Op www.pneusmart.nl vindt u de beste banden tegen de laagste prijzen. 

Pneusmart