of inloggen

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

Bandenspanning

De juiste bandenspanning

Het controleren van bandenspanning
De prestaties van een band zijn ongeacht de maat, draagvermogen, duurzaamheid en handling afhankelijk van een juiste bandenspanning. Zelfs iets te weinig of teveel lucht in de banden zorgt voor een afname van de band- en rijprestaties. Bandenspanning is voor optimaal gebruik van uw banden dus zeer belangrijk.
De aanbevolen bandenspanning die geschikt is voor uw auto worden meestal aangegeven op een sticker. Deze kunt u op de volgende plaatsen vinden:

  • binnenkant van de brandstofklep
  • handschoenenkastje
  • onder de zonneklep 
  • op de deurpost van het voorportier
  • technische instructieboekje van de auto

De bandenspanning indicaties gelden bij een standaard omgevingstemperatuur van 20 graden. De aangegeven bandenspanning is altijd per as gelijk, dit betekent dat beide voor of achterwielen dezelfde bandenspanning hebben. Over het algemeen geldt dat het rijden met een hogere bandenspanning beter is dan een te lage bandenspanning. De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, TNO adviseert om de voorgeschreven bandenspanning te verhogen met 10%. Houdt u in ieder geval altijd rekening met de rijomstandigheden waarin u zich bevindt. Wanneer u bijvoorbeeld veel op de snelweg rijdt, of een hogere asbelasting heeft door veel bagage en/of meerdere personen, dan is het aan te raden om de bandenspanning te verhogen en vaak, minimaal 1 keer per maand te controleren.
Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de automobilisten na een controle wegrijdt met de verkeerde bandenspanning

Verkeerde bandenspanning
De bandenspanning controleert u wanneer de banden nog koud zijn en doet u om de levensduur van uw banden te verlengen. Het meten en aanpassen van de bandenspanning lijkt een makkelijke klus maar schijn bedriegt. Tijdens het rijden neemt de temperatuur van uw banden toe, dit gebeurt al na enkele kilometers. Door deze temperatuurstijging neemt de druk in de band toe met 0.3 tot 0.6 bar enkele tienden bar (dit is een normaal proces waar de autofabrikant al rekening mee gehouden heeft). Dit betekent dat wanneer u de opgewarmde banden meet, de bandenspanning hoger is dan koude banden. Het controleren van bandenspanning bij tankstations aan de snelweg wordt daarom afgeraden. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de automobilisten met een vaak lagere bandenspanning wegrijdt dan waarmee ze aan zijn gekomen. Heeft u flink wat kilometers erop zitten en zijn uw banden flink warm, dan wordt u geadviseerd om minimaal een half uur te wachten tot uw banden zijn afgekoeld. Mocht u toch de bandenspanning van uw warme banden willen aanpassen, tel dan minstens 0.3 bar op bij de aanbevolen bandenspanning aangegeven op uw sticker.
Onderstaande afbeelding geeft aan hoeveel invloed een verkeerde of juiste bandenspanning heeft op het consumeren van de band.

Bandenspanning winterbanden
Winterbanden hebben een ander rubbermengsel en profiel dan zomerbanden. Ze zijn ontwikkeld om winterse weersomstandigheden zoals sneeuw en ijs te kunnen trotseren door verbeterde grip. Winterbanden hebben een hogere spanning nodig, er wordt geadviseerd om de aangegeven bandenspanning te verhogen met 0.2 bar.