of inloggen

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

Verschillende soorten banden

Welke verschillende soorten banden bestaan er? We kunnen de banden indelen naar seizoen, voertuig en speciale kenmerken.

Seizoen

De winter vraagt om andere bandeigenschappen dan de zomer. Tijdens de winter is het koud. De lage temperatuur maakt het rubber van de banden hard. Het verharden van de banden is gevaarlijk, omdat de grip op het wegdek afneemt. Het is daarom belangrijk dat de rubbersamenstelling is aangepast op de juiste temperatuur. Te zacht rubber, daarentegen, is ook niet gewenst. Te zacht rubber betekent een hogere weerstand, wat resulteert in een hogere slijtage (de band gaat minder lang mee) en meer brandstofverbruik. In andere woorden, zomerbanden hebben een andere rubbersamenstelling die minder zacht wordt tijdens zomerse temperaturen. Het profiel is daarbij ook seizoensafhankelijk. Tijdens de winter hebben de banden te maken met sneeuw, ijzel en water. Om een goede grip te houden, is het noodzakelijk dat het profiel van de winterbanden grip houdt op sneew en het water goed kan afvoeren. Naast de zomerband en winterband bestaat er ook een compromis: all season banden

All season banden zijn geschikt voor de zomer en de winter. Het profiel en de rubbersamenstelling zijn een compromis tussen de zomer- en winterbanden, zodat de best mogelijke grip wordt geboden in alle weersomstandigheden. De all season band is een compromis, wees daarom bewust dat het in geen van de beide seizoenen de optimale grip kan bieden. 

soorten banden

Voertuigen

Een 4x4 of SUV vraagt om speciale banden. De 4x4 wordt steeds meer gezien op de normale weg. Dit betekent dat de banden zowel op harde als onverharde wegen goed moeten presteren. 4x4 banden hebben een speciaal profiel en meer lamellen om de grip te verhogen, daarnaast beschikken ze over een beschermrand om de velgen te beschermen. De SUV-banden zijn meer gericht op de normale weg met goede prestaties op lichte terrein. De banden kunnen hoge snelheden aan en hebben een goede waterafvoer. 

Speciale kenmerken

XL-banden
Als het gebruik van de banden een groter draagvermogen vereist, wordt het aangeraden om XL-banden aan te schaffen. XL-banden zijn verstevigende banden die grotere lasten en bandenspanning kunnen verdragen. De letters XL staan dus niet voor een grootte van de band. De band is niet groter maar wel sterker.  

Reserve-wielen
Wanneer u stil komt te staan vanwege een lekke band, kan een reserve band goed van pas komen. Er zijn verschillende reserve banden verkrijgbaar, van volwaardig en identiek aan uw band tot een compact tijdelijk reservewiel. 

Runflat
Lucht uit de band? Een runflat band brengt u alsnog 80 kilometer verder. Een runflat band heeft een versterkte zijkant, zodat de band de auto kan dragen zonder dat er lucht in de band zit. Belangrijk is wel dat u niet harder dan 80 kilometer per uur rijdt.